Wzmocnij odporność zimą!

Sezon grypowy w pełni, wszyscy dookoła chorują.  Zadbaj o odporność swojego organizmu już teraz, aby przeziębienie Cię nie dopadło.

System odpornościowy to siły zbrojne Twojego organizmu. Aby skutecznie mogły bronić go przed bakteriami i wirusami, same muszą być w dobrej kondycji. Tylko Ty masz realny wpływ na wzmocnienie swojej odporności. Przede wszystkim pamiętaj o prawidłowej diecie.Zimowy jadłospis

Twój jadłospis zimą powinien być bogaty w ryby (szczególnie makrelę, śledzie, łososia) oraz nabiał zawierający probiotyki ( kefiry, jogurty, maślanki). Duży wpływ na odporność ma także witamina C – jej codzienne spożywanie obniża ryzyko zachorowania aż o 40%. Dieta uodporniająca powinna w miarę możliwości zawierać bogate w witaminy owoce cytrusowe i owocowe soki np. żurawinowy, malinowy. Tradycyjną metodą na wzmocnienie odporności jest picie co wieczór chłodnej wody zmieszanej z miodem i sokiem z cytryny. Zawarta w specyfiku dawka witamin wzmacnia organizm. A może poranną kawę zastąpić zieloną herbatą, która wzmacnia organizm i działa pobudzająco?

Jeśli kusi cię, by wszystko dostarczyć za jednym zamachem w formie tabletek, wiedz że rozwiązanie to jest znacznie mniej skuteczne, niż witaminy i minerały w diecie!

Na osłabienie układu odpornościowego wpływa temperatura, jakość powietrza oraz dieta. Zimą powietrze w pomieszczeniach jest suche, wentylacja słaba, a nasza dieta uboga w świeże owoce i warzywa. Aby nasze ciało było zdolne do obrony przed atakiem bakterii i wirusów, w codziennym jadłospisie należy znaleźć miejsce dla witamin. Oto najważniejsze z nich:

Witamina A – znajduje się w jajkach, pomarańczowych i czerwonych owocach, marchewkach, słodkich ziemniakach i wątróbce.

Witamina C – jej bogate źródło stanowią cytrusy, pomidory i papryka.

Witamina D – znajduje się w jajkach, mleku, maśle, tłuszczach rybich.

Ale same witaminy to nie wszystko! Niezbędne są również minerały:

Cynk – można czerpać go z ryb, orzechów włoskich lub pestek dyni.

Selen – jest go pod dostatkiem w pełnoziarnistym pieczywie, owocach morza oraz orzechach brazylijskich.

To wszystko trzeba uzupełnić odpowiednią dawką kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6, które znajdują się w tłustych rybach takich jak łosoś czy makrela.

Aktywność fizyczna zimą

Aktywni fizycznie i osoby ćwiczące, powinny sobie dostarczać wystarczająco dużo węglowodanów (60% dziennego spożycia kalorii). Jeśli bowiem organizmowi brakuje węglowodanów, to zaczyna on trawić inne tkanki, a to może łączyć się z podniesieniem poziomu hormonów stresu, co z kolei wpływa negatywnie na odporność. Regularna aktywność fizyczna zwiększa produkcję i aktywność limfocytów we krwi (odpowiadają one za walkę z zarazkami). Wysiłek fizyczny buduje też tzw. pamięć immunologiczną, która wykrywa znane organizmowi drobnoustroje i blokuje ich działanie. Warto pochodzić na basen, siłownię, fitness czy przenieść ulubiony sport na halę.

Wypoczynek

Stres i zmęczenie mają negatywny wpływ na cały organizm oraz osłabiają naszą odporność.   Ważną rzeczą jest także nie zapominanie o znalezieniu w ciągu dnia chociaż chwili na odpoczynek i wyciszenie. Warto rozpocząć dzień od odżywczego śniadania i porannego spaceru, który nam doda energii na cały dzień, a dodatkowo, dostarczy nam tlenu, który poprawia metabolizm wapnia i witaminy D, które są ważne dla zdrowych kości.

Sposobów na budowanie odporności jest wiele. Nie na wszystkie możemy sobie pozwolić przez natłok zajęć, jednak należy pamiętać, że jeśli zadbamy o swoją kondycję to dobry humor i zdrowie będą nam towarzyszyć całą zimę, a przesilenie wiosenne nas nie dopadnie.

Tego wpisu nie można komentować